Salsakut en lulvissen... (MET FOTO`S NU) - Reisverslag uit Cancún, Mexico van Michael Balvers - WaarBenJij.nu Salsakut en lulvissen... (MET FOTO`S NU) - Reisverslag uit Cancún, Mexico van Michael Balvers - WaarBenJij.nu

Salsakut en lulvissen... (MET FOTO`S NU)

Door: Michael

Blijf op de hoogte en volg Michael

24 December 2006 | Mexico, Cancún

...Als dat geen mooie opening is die goed past bij de kerstsfeer waar we allemaal inzitten weet ik het ook niet meer :) Nee, zonder dollen, het is allemaal niet zo vunzig als het lijkt. Zo is Salsakut bijvoorbeeld gewoon een geregistreerd merk....daar kwam ik in ieder geval achter toen ik salsakut op mn kip wilde doen om het desbetreffende kipfiletje een tikkeltje heter te maken. Juste...salsakut is een merk van hete saus. En zeg nou zelf.....een slogan als: ´de sauzen van Salsakut´, spreekt toch veel meer tot de verbeelding dan ´de sauzen van Calve´?!? Of die oerhollandse kerel in die tv reclame over kip: “hmmmm....kip met salsakut!!!” in plaats van “hmmmmm.....kip met ananas.” Dus jah....ik ben dr helemaal over uit, invoeren in NL die hap....alle hollanders aan de salsakut!!!! Ik ga het goede voorbeeld geven en neem alvast een flesje mee...
(foto bewijs komt overigens later, want uploaden duurt te lang)

Bueno, terug naar de orde van de dag....dit journal is per slot van rekening een reisdagboek. Omdat ik echter mijn reisdagboek de laatste drie weken niet meer bijgehouden heb zal ik alleen maar even wat highlights aanstippen, anders wordt het zo´n enorm verhaal he. Drie weken geleden begon de reis dus, samen met mijn ouders die op 1 december aankwamen waarna we een paar dagen in Guadalajara en Chacala (het strand) hebben doorgebracht. Vervolgens zijn we naar Oaxaca gevlogen, zowieso een erg mooie stad maar te meer speciaal omdat er een gewapende opstand van de leraren aan de gang was. Met nadruk op WAS. Toen wij er waren was het redelijk rustig, maar de hele stad zat nog wel vol met militairen en een soort sneeuwschuiver-achtige pantservoertuigen. En die kereltjes moesten natuurlijk ergens slapen, dus er stonden allemaal tentjes op het centrale plein (de zocalo). Apart gezicht......koloniale kerk van tig jaar oud met een paar honderd tot de tanden bewapende figuren ernaast. Na Oaxaca zijn we doorgebust naar Tuxtla – Chiapa de Corzo – San Cristobal en Ocosingo waar we een hele mooie en relatief onbekende mayaruine bezocht hebben en meegefeest hebben om de dia de Santa Guadalalupe te vieren. Vervolgens zijn we doorgegaan naar Palenque waar we een aantal nachten gebleven zijn om onder andere de wereldberoemde ruines van Palenque te bezichten en de omliggende watervallen, maar ook omdat onze jungle tour vanuit Palenque vertrok. En wat mij betreft was dat toch wel een groot hoogtepunt van onze reis. Eerst zijn we met een busje vanuit Palenque naar Frontera Corozal gereisd (een klein indianen dorpje op de grens van Guatamala) vanwaar we met de boot richting een ruine diep in het oerwoud gescheurd zijn. Erg vet, met zo´n langgerekte uberschnelle boot over de rivier en dan overal waar je kijkt zie je jungle en af en toe van die hutjes met palmdaken aan de oevers. De ruines van Yaxhilan overtroffen de boottocht ernaartoe ruimschoots; een oud maya complex midden in de dichte jungle, alles overwoekerd met dikke boomwortels van torenhoge bomen, en dat met de herrie van brulapen op de achtergrond. Machtig....erg indrukwekkend! Na het complex goed bekeken te hebben zijn we teruggevaren naar frontera Corozal vanwaar we met de bus naar een ander ruine complex (Bonampak) zijn gereden. Ook erg mooi. s´Avonds sliepen we in een dorpje bij de Lacandon indianen. Als in, we sliepen in zo´n rieten hutje zojuist beschreven. Was mooi werk, want het zoontje van het ´stamhoofd´ had een (lekke) voetbal dus daar hebben we een hele tijd mee gevoetbald. De dag erop hebben we een voettocht gemaakt door de jungle met een lacandon indiaan als gids.....5 uur kriskras door de jungle gelopen en van alles te horen gekregen over medicinale planten, de cultuur van deze groep oorspronkelijke bewoners van het gebied en de invloed van ´westerlingen´ op hun cultuur. Op een gegeven moment konden we ook in de rivier zwemmen, bij een aantal watervalletjes. Leek mij wel een goed plan....ff dat zweet afspoelen. Toen ik echter in het water stond werd ik aangevallen door visjes....die krengen zaten aan me te eten ofzo!!! Waarschijnlijk alleen om het zout van mn benen af te halen, maar dat hoorde ik later pas natuurlijk. Het enige wat ik me kon herinneren was het verhaal van de ´lulvisjes´ in de amazone die zich in je urinebuis nestelen en daar dan als parasiet voortleven (de vandellia urinofillus, ofwel Camdiru). Lijkt mij een zeer pijnlijke ervaring een ontmoeting met zo een lulvisje. Ben dus maar niet gaan zwemmen ;)

Terug in Palenque zijn we met de bus naar Merida gereisd om vanaf daar met een huurauto de Yacatan Peninsula verder te ontdekken. Ik denk dat we wel zo´n beetje elke ruine en grot gezien hebben (inclusief Chichen itza), en vandaar ook dat we het op een gegeven moment dan ook een beetje gehad hadden. Op naar het strand dus....de caraibische zee! Tulum leek ons wel een mooie plaats daarvoor, aangezien dat nog niet overspoelt zou zijn met gringo´s (amerikanen). Dat bleek tegen te vallen.....een hotel vinden was dan ook redelijk moeilijk, helemaal de tweede keer omdat we na twee dagen uit het eerste resort moesten. Ik heb prijzen voor hotelkamers/cabañas gehoord van 200-250 dollar terwijl ze in het laagseizoen 10 dollar kosten. Idioot dus! Maar goed, wij hadden uiteindelijk een cabaña (weer zo´n houten hutje met dak van palmbladeren) aan het strand en hebben daar heerlijk een paar dagen kunnen chillen. Tussen het relaxen door nog een paar cenotes bezocht (soort grot met een opening in het dak) en dat was wel echt heeeel erg mooi. Net alsof je in een groot aquarium zwemt met visjes en alles. Als het goed is kan ik er een foto van bijzetten...zometeen kijken of dat lukt.
De laatste dag voordat pa en ma teruggingen naar NL zijn we nog wezen snorkelen in Akumal, samen met Bianca en Monique (een vriendin van haar) en hebben daar onder andere koraal, een barracuda en zeeschildpadden gezien. Heel vet!

En nu zit ik dus in Cancun, ofwel Gringolandia.....een stukje mexico dat is overgenomen door de amerikanen. Vanmorgen mn ouders naar het vliegveld gebracht, dus als het goed is zijn die op tijd in NL terug voor kerst. Pa & ma....heb een supertijd gehad, ik hoop jullie ook & suc6 met de jetlag!!
Over een uurtje ofzo laat ik gringolandia achter me en ga ik samen met Bianca en Monique naar Isla de Mujeres om daar een paar dagen te spazzieren. Als het goed is is de hele groep van TEC uit Guadalajara daar ook, dus dat wordt wel gezellig :). De 27e vliegen we dan met een groepje naar Cuba. Hopelijk vanuit Cuba dus de volgende update.

Voor nu, rest mij nog iedereen een GELUKKIG KERST-MUS TE WENSEN EN ALVAST EEN HEEL VOORSPOEDIG NIEUWJAAR. Niet te veel eten....vooral geen lulvissen!

Hasta pronto!

Beso,

Mike

• 01 Januari 2007 - 15:46

Kaat:

Kerel toch ook nog even op je site, een HEEL GOED 2007 toegewenst en dat het maar net zo'n bijzonder jaar mag worden als 2006 en dus .....wie weet nog wel veel meer mooie verhalen op deze site. knuffel kaat

• 24 December 2006 - 22:50

Mike:

foto van het snorkelen in de grotten online zetten lukt niet....want deze computer werkt nog met rooksignalen en dus heeft geen CD rom drive :(

• 25 December 2006 - 09:44

Opa Balvers:

Mike Op de eerste plaats een fijn KERSTFEEST en dat ook voor je vrienden en vriendinnen.
    Pap en Mam zijn met de KL686 op weg naar huis en komen kersdag om 13,15 op SPL aan.wensenje nog een fijne vakantie op CUBA,maar zullen ook blij zijn als je op SPL land en we je weer eens in levende lijven zien!!!!
    Heel veel liefs van OMA en Opa

• 25 December 2006 - 10:17

Lorna:

Hey mikey! Erg leuk om te lezen, ik denk alleen dat ik dat kuttespul laat staan als je het niet erg vind, geef mij dan toch maar calve ;) Maar het is alweer kerst en dat betekend dat je weer snel hier bent! Joehoe! Merry christmas mikey! xxx

• 25 December 2006 - 11:41

Dianne:

Hola!
    Klinkt allemaal meesterlijk Mike! Ik hoop dat je op tijd terug bent om mee te kunnen naar het Casino, kan je mooi die avond met je verhalen opluisteren.
    X Dianne

• 25 December 2006 - 14:44

De Kaat:

Ja kerel we zijn weer geland en ik vind het vreselijk ik mis nu al het trekken met de rugzak op. Ik heb een waanzinnige tijd gehad en dat komt ook omdat jij zelf bijna een mexicaan bent en daarom hebben we ook veel meer van het land en de mensen geleerd omdat jij zo goed spaans sprak dat maakte het nog veel meer bijzonder. Nog veel plezier in Cuba en ik zal in gedachte met je meereizen. Fijne Kerst kerel.
    xxxxxxxxxx

• 26 December 2006 - 20:22

PP:

Henker,
    Ik heb 3 topweken gehad
    Wie is Sasa ook al weer.
    Ik heb een leuk fotootje van haar. Heb deze naar je hotmail gestuurd om op je site te plaatsen. Alle fotos zijn trouwens erg goed gelukt!Mooie herinnering
    Z PP

• 26 December 2006 - 23:23

Mikus B.:

JAAAAAAAA....gelukt!!! de foto`s staan erop!!!!

• 27 December 2006 - 09:45

Florence:

He Mike,

Beetje laat, maar toch: Fijne feestdagen daar in het tropische! Geweldig, die salsakut :D

• 27 December 2006 - 14:38

Marieke (zus Bianca):

Hey!
    Wat leuk om weer eens wat van je te lezen, ook leuk omdat je natuurlijk samen met je ouders bent geweest! Nog veel plezier in Cuba, geniet nog even van alles!
    Groetjes Marieke

• 28 December 2006 - 19:13

Jolanda:

Hey!! Heerlijk, weer zo'n verhaal. Hopelijk heb je een goede kerst gehad (wat zo te lezen wel zal zijn gelukt). Een goede jaarwisseling in Cuba en al het beste in het volgende jaar!

• 29 December 2006 - 19:12

Ouders Bianca:

hoi michael
    de beste wensen voor 2007 en nog heeeeel veeeel plezier in cuba groetjes peter en jenny